jongeren en astma monitor JAM21


De recente sterke toename van astma betekent, net als de toename van andere welvaartszieken, een grote belasting voor de samenleving. Omdat de toename vooral bij kinderen en jongeren heeft plaatsgevonden, betekent dit ook een aantasting van de toekomstpotentie van onze samenleving, waarin steeds minder jongeren de lasten van steeds meer ouderen moeten dragen.

Foto: Sommer Poquette Flickr.com

Daarnaast gebruiken astmatici, net als andere chronisch zieken, diverse soorten medicijnen gedurende lange tijd. Deze medicijnen, waaronder hormonen, beïnvloeden de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de jongeren, die in een fase verkeren waarbij ze extra gevoelig zijn voor deze stoffen. Er is bijzonder weinig bekend over de psychosociale gevolgen van astma en haar medicatie voor  jongeren.

De toename van astma betekent ook een chronische toename van het medicijngebruik, zoals corticosteroïden (hormonen), die vervolgens via de urine in het milieu terechtkomen. Uit onderzoek in meerdere Europese landen blijkt de aanwezigheid van medicinale hormonen en andere hormoonachtige stoffen in het oppervlaktewater de voortplanting bij vissen en schelpdieren op grote schaal te verstoort.

ontwikkeling JAM21
 
Door studenten Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Twente, en Verpleegkunde van de Saxion Hogescholen, wordt een monitor (soort vragenlijst) voor de vaststelling van de gevolgen van astma bij jongeren ontwikkeld. Het medicijngebruik vormt een integraal onderdeel van de monitor. De studenten worden extern begeleid door Huize Aarde en het Astmafonds. Medewerking wordt verleend door de GGD Regio Twente, het regionale Astmafonds, ziekenhuizen e.a. In 2006 en 2007 zijn voorstudies afgerond.
 
Deze monitor zou gebruikt kunnen worden voor epidemiologisch onderzoek onder jongeren met astma. Het doel van epidemiologisch onderzoek is dat aanbevelingen kunnen worden geformuleerd waarmee het astmabeleid en de dienstverlening van gemeentes, middelbare scholen, jeugdgezondheidszorg (JGZ/GGD’s), regionale patiëntenorganisaties en het landelijke Astmafonds, verbeterd kunnen worden. Een betere begeleiding van en voorlichting aan jongeren met astma, verbetert niet alleen hun gezondheidssituatie, maar vermindert ook het medicijngebruik, waarmee de belasting van het milieu met medicijnrestanten teruggedrongen kan worden.