biologisch afval gezondheidssector

Op mondiaal niveau wordt in de gezondheidszorg vaak onzorgvuldig met biologisch afval omgegaan. Biologisch afval afkomstig van patiënten is een potentiële bron voor besmetting binnen en buiten de instelling. Dit afval betreft bloed, speeksel, weefsel, urine, ontlasting, en elk materiaal dat daarmee in contact is gekomen, zoals kweekjes, oude bloedmonsters, lege bloedzakken en spuiten. Dergelijk besmettelijk afval vormt doorgaans minder dan 10% van de totale hoeveelheid afval uit de zorgsector. Doordat de verschillende afvalstromen echter worden vermengd, is in veel instellingen al het afval een potentiële besmettingsbron geworden.

Ongelukken met besmette scherpe voorwerpen, zoals naalden, scalpelmesjes, glas e.d., is een belangrijke oorzaak van ziektes en zelfs sterfgevallen bij het personeel. Toch wordt, bijvoorbeeld, in slechts 10 van de 100 Midden-Amerikaanse ziekenhuizen scherp afval op een veilige manier verwerkt. Een belangrijke oorzaak voor de verspreiding van Hepatitis B en C, Aids en andere infectieziektes, ligt hierdoor binnen de gezondheidsinstellingen zelf.


Een schoonmaker heeft zich juist geprikt aan een gebruikte naald die door de vuilniszak stak.



Foto: Stg. Huize Aarde.

Een andere oorzaak van besmetting is het contact van de bevolking met biologisch of pathologische afval dat, vermengd met het overig gemeentelijk en bedrijfsafval, op toegankelijke stortplaatsen wordt gestort (zie foto).

In veel landen wordt medisch afval, vermengd
met het overig afval, gestort.

Foto: Stg. Huize Aarde

In gematigde streken wordt het besmettingsgevaar van gestort medisch afval klein geacht. Er zijn geen gegevens bekend van het reële infectierisico op stortplaatsen in tropische landen. In de tropen worden de stortplaatsen dag en nacht bezocht door grote aantallen afvalsorteerders. Hierdoor komen in deze landen beduidend meer mensen in direct contact met gestort afval (zie foto).

In veel landen hebben mensen direct contact met
gemeentelijk en bedrijfsafval,
waartussen zich ook medisch afval bevindt.

Foto: Stg. Huize Aarde