waarom gebruiken mensen steeds meer medicijnen?
 
Met de toenemende welvaart neemt ook het medicijngebruik toe. Zijn we welvarender, maar zieker geworden? Of kunnen we dankzij de welvaart meer aan medicijnen uitgeven? Zijn er ook andere redenen voor deze toename? Vragen die niet eenvoudig beantwoord kunnen worden. Wanneer een beter inzicht bestaat in de achterliggende factoren van het toenemend medicijngebruik, kunnen effectieve maatregelen ontwikkeld worden om deze ontwikkeling te keren.
 
Op verzoek van stichting Huize Aarde is door een interdisciplinaire groep studenten van de Universiteit Wageningen een verkennende studie 1) uitgevoerd waarin op basis van vakliteratuur en interviews met deskundigen 2) geprobeerd is te achterhalen welke factoren hier een rol spelen. Volgens deze studie zijn de belangrijkste determinanten voor het toenemende medicijngebruik: vergrijzing, leefstijl, houding ten opzichte van medicijnen, voorschrijfgedrag, wetgeving, sociaal-economische factoren, marketing, internet en technische vooruitgang. Verondersteld wordt dat vergrijzing, leefstijl en houding ten opzichte van medicijnen de drie belangrijkste drijvende krachten achter het toenemend medicijngebruik zijn. De invloed van wetgeving en internet is beperkt. Leefstijl, houding en voorschrijfgedrag zijn de factoren die het gemakkelijkst beïnvloed kunnen worden 2).

1) Breukel S et al 2012, How rational is medicine use? Research for factors that determine the increase in human medicine use, Academic Consultancy Training, Wageningen University, 58 p.
2) College van Zorgverzekeringen (CVZ), Geneesmiddelenbulletin, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Foto medicijnreclame: stg. Huize Aarde.