innestelingsfase, embryonale fase en foetale fase


Gedurende de innestelingsfase, de embryonale en de foetale fase is de mens het meest gevoelig voor invloeden van buitenaf. Invloeden bestaan uit in het lichaam van de moeder opgehoopte gifstoffen (endogene belasting); stress en ziekte van de moeder; en bronnen buiten het lichaam van de moeder (lucht, water, voeding, gebruiksproducten, straling, geluidsgolven enz.).

Tijdens deze eerste fasen worden de verschillende weefsels en organen gevormd, taken verdeeld en komen alle lichaamsprocessen op gang. Wanneer dit kopieer- en verdeelproces op grote schaal wordt beïnvloed, raakt de communicatie tussen cellen te sterk verstoord en kunnen kankers ontstaan die pas (vele) jaren later naar buiten treden.

Foetus 9 à 10 weken oud (foto: lunar caustic Flickr.com)


Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ziektes en kwalen, die worden veroorzaakt door industriële stoffen, al tijdens deze vroege periode zijn ontstaan. Onder meer door Nederlands onderzoek is aangetoond dat deze stoffen vooral in deze kwetsbare levensfase het immuunstelsel aantasten. Een aangetast immuunstelsel betekent een afname van de weerstand tegen kankers en allerlei andere soorten ziekten.


innestelingsfase


de eerste lichaamscellen
vormen een soort minivoet-
bal (kiemcel of blastocyst)

Aan het begin van de zwangerschap (week 1-2) vinden de innesteling in de baarmoeder en eerste delingen van de nieuwe vrucht plaats. Met een grote snelheid worden de basiscellen gekopieerd. Uit deze cellen worden later alle andere lichaamscellen gevormd. Eén onherstelbare fout in deze basiscellen zou hierdoor aan alle andere cellen doorgegeven kunnen worden. Om dit te voorkomen zijn de basiscellen extra gevoelig: wanneer een kopieerfout optreedt stopt de celdeling direct en sterft de vrucht.

De gevoeligheid voor invloeden van buitenaf, zoals straling of lichaamsvreemde stoffen als cadmium en lood, is hier zeer groot en veroorzaken vroege vruchtdood.


embryonale fase


In de embryonale periode, die ongeveer vijf weken duurt (week 3-7), worden de organen gemaakt.
 
Verstoringen van de ontwikkeling tussen week 3 en week 7 zullen leiden tot ernstige misvormingen.
 
menselijk embryo in de vijfde week (foto: euthman Flickr.com)


foetale fase


foetus in week 8 (vanaf ovulatie)

In de foetale periode (week 8-38) vindt de groei van de organen plaats. Een verstoring tussen week 8 en week 38 leidt vooral tot afwijkingen in de werking van organen.

In de foetale levensfase, maar ook na de geboorte tot het vierde levensjaar, is het centrale zenuwstelsel extra gevoelig voor industriële stoffen. Stoffen, zoals nicotine, kunnen in deze periode ook een vertraging van de groei veroorzaken of permanente gedragsafwijkingen veroorzaken.

Foto: lunar caustic Flickr.com