fotoalbum - krantenknipsels over afvalstort

Tijdens de uitvoering van het project in Venezuela wordt door de pers veel aandacht geschonken aan het vraagstuk. Vooral de afvalstort met de afvalverzamelaars komt in de schijnwerpers te staan.
Panorama, 16 april 2001.
Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van hun invloed op de omgeving. De afvalstortplaatsen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Verbranding van afval is al in veel landen toegepast, maar wordt tegenwoordig niet meer geaccepteerd, omdat het een grote investering en hoge onderhoudskosten met zich meebrengt. Ook is verbranding heel schadelijk voor de atmosfeer en de bodem. Het veroorzaakt een grote hoeveelheid afvalstoffen die zeer giftig zijn. De opslag van deze afvalstoffen is kostbaar en blijft een gevaar voor de waterkwaliteit. Voor het afval zal een andere oplossing gezocht moeten worden. Om deze reden moet samengewerkt worden tussen de overheid, de industrie en de universiteit.
Panorama 17 augustus 2001.
De kinderen van de stortplaats moeten gered worden.
Volgens Jorge Urdaneta, directeur van de afvalstort, zal binnen een week gestart worden met de bouw van een centrum voor de kinderen van de afvalstort. Dit centrum wordt gesteund door het Ministerie van onderwijs, cultuur en sport. De kinderen zullen de hele dag op het centrum blijven, wanneer hun ouders op de afvalstort afval verzamelen.
De kinderen krijgen ook eten uitgereikt. De investering is een samenwerking tussen de gemeente Maracaibo en de milieudienst.
Volgens Javier Parra, directeur van de milieudienst, zullen de families door dit project inkomsten kunnen blijven genereren met recyclage, maar worden de kinderen beter beschermd.

De betrokkenen aan het woord:
Ana Atencio: “Wij willen niet sterven tussen het afval. Wij willen de kwaliteit van ons leven verbeteren. Vroeger hebben we vaker om aandacht gevraagd, maar er werd nooit naar ons geluisterd. Eindelijk zijn verschillende organisaties samen gaan werken om ons te helpen.”
Dario Montiel (12 jr.): “wij zijn hier blij mee, want er komt een school waar we kunnen leren lezen" Meneer Jorge zegt dat we de afvalstort niet op mogen gaan, maar wij moeten wel. Hier leven wij van.”
Yeri Bravo (13 jr.) is ook blij met de school. “Waar wij wonen is geen school. Mijn moeder zegt dat ik de afvalstort niet op moet, maar ik ben eigenwijs en ik gaan met mijn tante mee om een paar centen te verdienen.”

Miriam Suárez: "de afvalstort is een bron van ziektes. Je kunt er gebruikte naalden en spullen uit de operatiekamer vinden. Veel van de jongeren die op het afval leven hebben infecties. De ziekenhuizen en de vuilnisophaaldiensten moeten samenwerken om dit afval te voorkomen".
Juan Romero: "alle organisaties die met het milieu te maken hebben moeten cursussen geven over hoe afval gerecycleerd kan worden."

Panorama, 24 april 2001.
In Venezuela wordt iedere dag 30.000 ton afval geproduceerd. Dit komt allemaal in beekjes, rivieren, meren, op de openbare weg en op open afvalstortplaatsen terecht. Dit maakt het milieu kapot. Het is niet alleen lelijk om te zien, maar hierdoor worden ratten, kakkerlakken en vliegen aangetrokken en ziektes zoals cholera, tyfus, parasieten en virusziektes verspreid.

(vervolg)
Door de consumptiecultuur kan het de mensen niet schelen wat er met het afval gebeurt. Ook weet men niet wat de gevolgen van dit afval zijn. De hele samenleving zal aan de vorming van een nieuwe cultuur mee moeten werken. In de hele wereld zal naar oplossingen gezocht moeten worden, vooral in de grote wereldsteden als Cairo, Bangalore en Bogotá.

Panorama, 24 april, 2001.
In de regio Zulia (waarin de stad Maracaibo ligt) wordt elke dag 4.200 ton afval geproduceerd. In de stad Cabimas wordt een nieuw systeem voor afvalscheiding gezocht, om daarmee de afvalstort te vervangen. Een conferentie wordt georganiseerd waarvoor bedrijven uit de hele wereld worden uitgenodigd om hun technologieën te tonen. Ook wordt voorgesteld alle bewoners te leren afval te scheiden.