invloed op de mannelijke vruchtbaarheid

Een "normale" dagelijkse opname van ftalaten heeft al een meetbaar effect op de mannelijke voortplanting. Een studie uit 2003 bij mannen, die in Boston naar een onvruchtbaarheidskliniek verwezen werden, heeft aangetoond dat mannen met een iets hoger ftalaatgehalte in het bloed, een lagere zaadcelconcentratie, minder bewegelijke en meer misvormde spermacellen hebben. Ruim de helft van de mannen scoorde op een van deze WHO-variabelen voor het bepalen van spermakwaliteit onvoldoende1). Een studie uit India, met een relatief klein aantal monsters, kwam tot dezelfde conclusie2) .
 
De ftalaten (& metabolieten) die in het sperma van alle 168 onderzochte mannen uit Boston werden aangetroffen zijn DEP & MEP, DBP & MBP, BBP & MBP, DMP & MMP, DEHP & MEHP1). De hoeveelheden ftalaten in het lichaam kwamen overeen met de hoeveelheden die in eerdere studies bij willekeurige volwassenen en kinderen in de VS zijn gedaan3). In urinemonsters van deze mannen kwam de metaboliet MEP het meest voor: de mediaan was 32x hoger dan die van de eerstvolgende metaboliet. De gevonden waarden variëren van 9,8 tot 5396 ng/ml (ppb) met een gemiddelde van 186,8 ng/ml (ppb).
 
De onderzoeksgroep in de VS ontdekte ook dat DNA-beschadiging van spermacellen vaker voorkwam bij mannen met een hoger achtergrondgehalte aan ftalaten. Vooral de metaboliet MEP toonde een sterk (significant) verband met DNA-beschadiging van de spermacellen. Er kan niet gezegd worden of de andere ftalaten dan MEP wel of niet bijdragen aan de beschadiging van DNA omdat deze ftalaten in veel mindere mate voorkwamen4).
 
Hoewel deze resultaten duidelijk voor zich spreken, zijn er tal van onzekerheden. Zo kan de spermakwaliteit van verschillende monsters van dezelfde man verschillend zijn. Ook blijven ftalaten niet altijd in het lichaam, zodat een enkele monstername geen juist beeld van de ftalatenbelasting geeft. Verwacht wordt dat het duidelijke positieve verband dat in dit onderzoek is gevonden tussen de ftalaatbelasting en lagere spermakwaliteit, deze mogelijke achtergrondruis zal overheersen5).



1) Duty et al, 2003a, Phthalate Exposure and Human Semen Parameters, Epidemiology 114: 269-277
2)
bron in Hoppin, 2003, Male reporductive effects of phthalates: an emerging picture, Epidemiology 14:259-260
3) Blount et al, 2000 en Brock et al, 2002 in 1).
4) Duty et al, 2003b, The Relationship Between Environmental Exposures to Phtalates and DNA Damage in Human Sperm Using the Neutral Comet Assay, Env. Health Perspectives, 111, 9,1164-1169
5) Commentaar "Phthalate Exposure and Human Semen Parameters 2003", in www.ourstolenfuture.org
 
Foto Fertility festival Japan: Leo Uehara www.Flickr.com