hoe groen is paracetamol?
 
Een voorbeeld van een mogelijk milieuvriendelijk medicijn is het in Nederland meest geslikte middel, paracetamol. In de rioolwaterzuivering zou paracetamol voor 98% worden "afgebroken"1), waardoor het middel in het oppervlaktewater weinig wordt aangetroffen2). Andere pijnstillers als diclofenac, ibuprofen, acetylsalicylzuur (Asperine) zijn minder goed afbreekbaar en hebben aantoonbare effecten op organismen in het milieu. Is paracetamol daarmee een groene pil?

diclofenac
 

ibuprofen
?=>

paracetamol

Paracetamol is een eerste keus pijnstiller door de geringe bijwerkingen3). Toch is paracetamol is niet zo onschuldig voor de gezondheid als we vaak denken: 
  • Paracetamol is o.a. in supermarkten vrij verkrijgbaar voor een zeer lage prijs. Deze lage drempel voor verkrijgbaarheid van het middel betekent een risico voor de gezondheid en de samenleving. Paracetamol staat bovenaan in de top tien van vergiftigingen in Nederland6).
  • De maximale aanbevolen dagdosis van paracetamol bevindt zich niet ver van de giftige of zelfs dodelijke dosis. Een flinke dosis paracetamol kan grote schade aanrichten, vooral bij kinderen, ouderen, en bij mensen die alcohol, slaapmiddelen of andere medicijnen gebruiken7). Langdurig gebruik van paracetamol veroorzaakt ook hoofdpijn, waardoor veel mensen paracetamol slikken tegen de gevolgen van paracetamol en men aan dit middel verslaafd kan raken8).
  • Paracetamol wordt gemaakt op basis van olie-derivaten, die zelden milieuvriendelijk worden geproduceerd.
Al met al is paracetamol (nog) geen groene pil te noemen.


1) Richard and Bowron, 1985; Ternes 1998.
2) Richard and Bowron, 1985; Ternes, 1998; van Hoof 2000 (nl).
3) Reijnders et al, 2004, Geneesmiddelen in Nederland, Van Gennep.
4) Ree, van JM en Breimer DD (red), 2003, Algemene Farmacologie, Elsevier.
5) www.apotheeek.nl; www.farmacotherapeutischkompas.nl

6) Velzen van et al 2009, Acute vergiftigingen bij men
s en dier. Jaaroverzicht 2008. Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum. RIVM rapportnr. 660100003/2009.
7) www.farmacotherapeutischkompas.nl
8) www.farmacotherapeutischkompas.nl

9) Larson DGJ et al 2007, Effluent from drug manufacturers contains extremely high levels of pharmaceuticals, Journal of Hazardous Materials 148 (2007) 751-755; Li D et al 2007, determination and fate of oxytetracycline and related compounds in oxytetracycline production wastewater and the receiving river, Environmental Toxicology and Chemistry.
10) Larson DGJ et al 2007.
 
Foto paracetamol: stg. Huize Aarde.