B. milieuclassificatie door de Global Water Research Coalition, GWRC

In 2009 verricht de GWRC een selectie van stoffen op basis van 20 bestaande internationale medicijn-prioriteringen, met gebruik van de volgende criteria: a) voorkomen in regelgeving, b) gebruikscijfers, c) fysisch-chemische eigenschappen, d) humane toxiciteit en ecotoxiciteit, e) voorkomen in oppervlakte- grond-, drinkwater en/of effluent, f) afbraaksnelheid/persistentie, en g) persistentie in drinkwaterbereiding1).
 
10 medicijnen zijn als meest prioritaire stoffen geselecteerd (prioriteitsklasse I ). Deze  stoffen scoren zowel wat betreft concentraties, persistentie als toxiciteit in de meeste bestaande prioriteringen het hoogst. De 18 middelen die in prioriteitsklasse II terechtkwamen, zoals paracetamol op nummer 11, worden vrijwel allen ook om hun concentratie, toxiciteit en persistentie geselecteerd, alleen in minder prioriteringen dan de verbindingen uit klasse I.
 
De klasse I medicijnen worden in het Nederlands oppervlaktewater niet allemaal frequent aangetroffen. Met name gemfibrozil, naproxen en ciprofloxacine worden niet of nauwelijks in Nederlands oppervlaktewater aangetroffen. Zij komen, samen met atenolol en ibupofen, ook niet boven de algemene KRW-drempel van 0,1 μg/L (100 ng/L) uit, zie onderstaande tabel.

GWRC Klasse I prioritaire medicijnen, met frequentie
en maximale concentratie in Nederlands oppervlaktewater
(gegevens Nederland uit Verstraaten 2008 2)


Een pluspunt van de GWRC-classificatie is dat het gedrag van het molecuul tijdens drinkwaterzuivering (drinkwaterrelevantie) in de classificatie is opgenomen. En nadeel is dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen humane en ecotoxiciteit. Onduidelijk is in hoeverre in de achterliggende classificaties rekening is gehouden met chronische toxicologie.
Omdat de toxicologische criteria onduidelijk zijn, is de GWRC-classificatie is niet bruikbaar voor eventuele vervanging van middelen. De voorkeur gaat uit naar een systematiek die uitgaat van stofgroepspecifieke omstandigheden (voortdurende aanvoer & blootstelling, belang van metabolieten & andere omzettingen in zuivering & milieu, lage concentraties, interacties), en is gebaseerd op de beste en meest milieurealistische analyse en testmethodieken, zodat tegelijk helder is op welke criteria een stof wel of niet als prioritair wordt geclassificeerd.


1) Voogt P de et al 2009, Development of a common priority list of pharmaceuticals relevant for the water cycle, Water Science & Technology 59.1:39-46.
2) Verstraaten, M, 2008, Gezond watermilieu - evaluatie van maatregelen voor de vermindering van humane geneesmiddelen in bodem en water, Master Thesis Civil Engineering, University of Twente.