3. beëindiging van voedselverspilling - maatschappelijk verantwoord consumeren II

Voedselverspilling is een deel van de wereldwijde overproductieproblematiek. Hoe hoger de productie van een bepaald product, hoe lager de prijs, hoe groter de consumptie. Daarnaast verspillen de landbouw, fabrieken, supermarkten, huishoudens en horeca tijdens de productie, transport en opslag een derde deel van het voedsel. Zo wordt in restaurants 8% van het vlees weggegooid 1).  Voedselverspilling draagt bij aan de toenemende afvalberg. Het betekent ook verspilling van energie, grondsstoffen, water, bestrijdingsmiddelen, veterinaire medicijnen etc.

Verspilling van voedselproducten, waaronder vlees, vlees- en zuivelproducten, kan aanzienlijk verminderd worden door:
De acceptatie van dit pakket van maatregelen zal bij het publiek groot zijn wanneer ook economische besparing duidelijk wordt gemaakt. Voor de producten lijken deze maatregelen minder gunstig omdat het minder omzet betekent, maar verspilling brengt ook voor hen hoge kosten met zich mee.


> Naar volgende maatregel ter vermindering van veterinaire medicijnvervuiling


1) o.a. Luitjes H 2007, Miljoenenverspilling in restaurants door klant en keuken, Universiteit Wageningen, www.wur.nl