gevolgen van medicijnvervuiling voor de rioolwaterzuivering
 
De huidige biologische rioolwaterzuivering blijkt niet in staat industriële stoffen voldoende uit het water te verwijderen. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn daardoor doorgeefluiken van chemische en biologische microverontreiniging van het oppervlaktewater.
De laatste jaren is in binnen- en buitenland veel onderzoek uitgevoerd naar zuivering van medicijnen en andere microverontreiniging uit het water. Medicijnen en hun omzettingsproducten vertegenwoordigen een breed spectrum aan stoffen die met een enkele hightech reinigingstechniek (membraan of actieve kool) niet allemaal verwijderd kunnen worden, zodat meerdere technieken ingezet dienen te worden, zoals ozon of UV. Dit staat echter haaks op het Europese waterbeleid dat streeft naar eenvoudige waterzuivering.

slib
Medicijnvervuiling verlaagt de kwaliteit van rioolslib. Medicijnresten en andere microverontreinigingen in het rioolslib beperken de mogelijkheden voor hergebruik, bijvoorbeeld als bodemverbeteraar en meststof in de landbouw. Rioolslib is daardoor chemisch afval dat een kostbare verwerking vereist.

kennisbehoefte

Foto rwzi: stg. Huize Aarde