milieubeleid UMCU

Het UMCU wil, volgens de Raad van Bestuur, het milieu als gevolg van haar activiteiten zo min mogelijk te belasten. Het UMCU toont, met ontwikkelen en onderhouden van een intern milieuzorgsysteem aan, dat het zijn verantwoordelijkheid op het gebied van milieuzorg neemt, dat de zorg voor het milieu een wezenlijk onderdeel is van de bedrijfsvoering en dat men de prestaties op het gebied van milieu wil blijven verbeteren 1).

Sinds 1993 voert het ziekenhuis een meerjarenmilieubeleid. De eerste jaren was het milieubeleid gebaseerd op losse inzichten en ideeën. Sinds het jaar 2000 wordt een procesanalyse ontwikkeld, waarbij voor alle activiteiten in het ziekenhuis het milieurisico wordt vastgesteld. Milieuzorg wordt tegenwoordig beschouwd als integraal onderdeel van het overkoepelende kwaliteitsbeheer van het UMCU en raakt steeds meer in de normale bedrijfsvoering ingebed.

Om betere efficiëntie te bereiken wordt meer en meer samengewerkt tussen de afdelingen milieu, hygiëne, veiligheid, kwaliteit en Arbo. Zo vraagt, bijvoorbeeld de PVC- en weekmakerproblematiek, om een goed overleg tussen al deze afdelingen.

Om de stijgende kosten voor energie, water en afvalverwerking in de hand te houden, wordt door de milieufunctionarissen vanaf het begin vooral veel werk gemaakt van energie- en waterbesparing en afvalscheiding.

Hierdoor is veel bereikt, maar de laatste jaren neemt het energie- en watergebruik en de afvalproductie toch weer toe. Dit is vooral te danken aan de toename van de activiteiten binnen het UMCU.

In overeenstemming met de voorschriften bemonstert het ziekenhuis regelmatig het afvalwater en schoorstenen en controleert of de uitstoot van industriële stoffen binnen de limieten blijft. De uitstoot van zware metalen, CFK’s, stikstofoxiden naar het riool en de lucht ligt onder de norm en is de laatste jaren aanzienlijk naar beneden gebracht.

Foto afvalscheiding UMCU: stg. Huize Aarde.

Momenteel wordt gewerkt aan een beleid voor gevaarlijke stoffen en duurzaam bouwen. Ook wordt gewerkt aan betere afspraken met de toeleveranciers en het invullen van de maatschappelijke verantwoording door het ziekenhuis.

Veel energie wordt gestopt in het betrekken van het overige personeel bij de milieuproblematiek van het ziekenhuis. Dit is een zware opgaaf, omdat door de toenemende tijdsdruk bij het personeel prioriteiten worden verlegd.


1) Milieujaarverslag UMCU 2002.