stageopdrachten & onderzoeksvragen Stg. Huize Aarde

"Wat ik hoor vergeet ik, wat ik zie herinner ik mij, en wat ik ervaar leer ik”
(Tau Te King/Lao Tse)

Ten behoeve van kennisontwikkeling voor de demonstratieprojecten van stg. Huize Aarde en ter advisering van belanghebbenden wordt de medewerking gevraagd van studenten uit zowel sociale als technische invalshoeken. Per onderzoeksvraag worden de mogelijke invalshoeken vermeld.


1. Gevaarlijke stoffen - algemeen

Alle levensvormen op deze aarde worden voortdurend blootgesteld aan tienduizenden verschillende industriële stoffen. Te weinig is bekend over de effecten.

a) Welke ziekten worden in verband gebracht met industriële stoffen in onze leefomgeving?
(gezondheidswetenschappen, geneeskunde, epidemiologie)

b) Hoe zouden gemeentelijke gezondheidsinstellingen aandacht kunnen besteden aan chronische effecten van industriële stoffen? (gezondheidswetenschappen, geneeskunde, epidemiologie)

c) Wat zijn de psychosociale, economische en juridische gevolgen van gezondheidsschade, veroorzaakt door industriële stoffen? (bestuurskunde, gezondheidswetenschappen)


2.  Hormoonverstorende stoffen


Duizenden stoffen hebben onbedoeld een hormonaal effect. Meerdere ziekten worden gerelateerd aan blootstelling aan hormoonverstorende stoffen gedurende de embryonale fase.
Foto: daquella manera Flickr.com

a) Wat zijn de gevolgen van langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen voor de mens? Wat zijn de achterliggende werkingsmechanismen? (geneeskunde, gezondheidswetenschappen, ontwikkelingspsychologie, epidemiologie, biologie, toxicologie, milieukunde)

b) Wat betekenen deze gezondheidseffecten bij kinderen voor de toekomstperspectieven van de Nederlandse samenleving als geheel (sociale en economische kosten)? (economie, bestuurkunde, gezondheidswetenschappen)


2.1 Pilhormonen

  Het synthetisch hormoon ethinyl estradiol wordt gebruikt voor anticonceptie (de pil), bij de overgang en bij de behandeling van kanker. Het hormoon blijft lang werkzaam wanneer het via de urine is uitgescheiden en in het oppervlaktewater terecht komt.

a) Wat is de toxicologie van dit middel in het oppervlaktewater? (ecotoxicologie, biologie)

b) Wat zijn de economische aspecten van de schade aan vis en schelpdieren, veroorzaakt door het pilhormoon en andere hormoonverstorende estoffen in het oppervlaktewater? (economie)

c) Met welke maatregelen kan uitstoot van pilhormonen verminderd worden? (technische wetenschappen, w.o. chemische technologie en milieukunde)

d) Wat zijn de mogelijkheden en belemmeringen om dit middel te vervangen door andere (natuurlijke) hormonen of hormoonvrije anticonceptiemiddelen? (gedragswetenschappen, geneeskunde, farmacologie)

e) Wat zijn de voor- en nadelen voor gebruiker en milieu van hormoonvrije anticonceptie? (geneeskunde, milieukunde, biologie, toxicologie)


3.  Medicinale milieukringloop
 


Na gebruik door mens en dier, worden medicijnen grotendeels en onaangetast via de urine en ontlasting uitgescheiden. De waterzuivering haalt deze stoffen slechts gedeeltelijk uit het rioolwater, waardoor ze in het oppervlaktewater terechtkomen. In de veeteelt, waar men grote hoeveelheden medicijnen gebruikt, wordt vloeibare mest in de bodem geïnjecteerd, waarna medicijnen het grond- en oppervlaktewater bereiken. In het milieu werken deze biologisch actieve stoffen voortdurend in op alle organismen (zie een overzichtsartikel). Via drinkwater en voedsel komen deze stoffen weer bij ons terug. Ook tijdens de kuur resistent geworden micro-organismen komen vie deze routes weer bij ons terug.
Foto varkens: stg. Huize Aarde

a) Op welke manier kunnen medicijnen in het milieu geprioriteerd worden en kunnen van groepen somparameters vastgesteld worden? (chemie, ecotoxicologie, biologie, milieukunde)

b)  Wat zijn de laatste inzichten omtrent de opname van antibioticaresistentie door de mens via water, lucht en voedsel)?

c) Wat zijn de concentraties van medicijnen en hun belangrijkste omzettingsproducten in landbouwgewassen? (betreft veldmetingen)

d) In hoeverre worden medicijnen en hun biologisch actieve omzettingsproducten in dierlijke mest afgebroken? Wat is de optimale bewaartijd voordat het wordt uitgereden? (literatuurstudie)

e) Wat is minder schadelijk voor de milieukwaliteit (biodiversiteit bodem, lucht- en waterkwaliteit): mest (en daarmee medicijnen) in de bodem injecteren of op de bodem verspreiden?

f) Heeft verhoging van het organisch stofgehalte in de bodem met GFT-compost invloed op de binding en afbraak van medicijnen, pesticiden en andere contaminanten? (literatuurstudie)

g) Wat is het lot van medicijnen (en hun biologisch actieve omzettingsproducten) in biogasinstallaties voor diermest?

h) Hoe kan het hoge medicijngebruik in de siervishouderij teruggebracht worden? Met welke "low cost & low tech" methoden kan water uit de (bedrijfsmatige en particuliere) sierviskwekerij/houderij medicijnvrij gemaakt worden?

i) Wat zijn de laatste inzichten in effectieve alternatieven voor het (preventief) antibioticagebruik in de veeteelt? Wat zijn de knelpunten voor invoering van deze methoden en hoe kunnen deze knelpunten worden overwonnen?