2. groene farmacie - testen
 
Voor de ontwikkeling en registratie van groene pillen worden meerdere maatschappelijk verantwoorde testen met de beoogde medicinale moleculen uitgevoerd. Hierin zijn drie fasen te onderscheiden: de fysisch-chemische ontwikkelingsfase, de pre-klinische testfase en de klinische testfase:
 
- tijdens de fysisch-chemische ontwikkelingsfase wordt het groene molecuul ontworpen of geselecteerd op basis van het te verwachten of bekende (therapeutisch en toxisch) gedrag in verschillende media (water, bodem, organen);
 
- in de pre-klinische testfase worden, zowel met therapeutische concentraties als met milieurelevante concentraties, de fysisch-chemische, acute en chronische (levenslange) (eco)toxicologische en farmacologische eigenschappen op cel- en weefselniveau uitgetest. Dit gebeurt zowel voor het molecuul afzonderlijk als in combinatie met andere wel of niet medicinale moleculen. Denk hierbij aan natuurlijke en natuurvreemde moleculen die zich in de cocktail van industriële stoffen bevinden waar mensen en andere organismen dagelijks aan blootgesteld worden;
 
- de klinische testfase bestaat weer uit verschillende testen op steeds grotere doelgroepen mensen 1) of (huis)dieren. Klinisch onderzoek, waaronder ook selectie van proeflocaties en proefpersonen, dient ethisch en wetenschappelijk van hoge kwaliteit te zijn 2). Methodieken en resultaten zijn publiekelijk toegankelijk.

Wat kunnen producenten en universiteiten nu al doen?

maatschappelijk verantwoorde farmacologie - algemeen

milieumedicatie van milieuorganismen

milieumedicatie van mens & dier

> naar 3. registratie

1) Een bijzonder deel van de ontwikkeling en registratie van een medicijn is de klinische fase die bestaat uit meerdere testen bij steeds grotere groepen mensen: testfase I bij enkele tientallen, testfase II bij enkele honderden, en testfase III bij enkele duizenden mensen. Nadat een middel op de markt is wordt het medicijn gedurende langere tijd soms nog op zeldzame bijwerkingen gecontroleerd: testfase IV.
2) Schipper, I, 2009, Clinical trials in developing countries: how to protect people against unethical practices? Directorate-general for external policies, European Parliament, EXPO/B/DEVE/2008/45 PE 406.974; WEMOS 2007, Een bittere pil, De risico’s van klinisch geneesmiddelenonderzoek in ontwikkelingslanden, zie verder www.wemos.nl en www.somo.nl.