voorzorgsprincipe versus zorgvuldigheidsnorm 1)
 
Het voorzorgsprincipe of voorzorgbeginsel heeft een grote verwantschap met de zorgvuldigheidsnorm uit het aansprakelijkheidrecht. In het geval van onzekerheid over een oorzakelijk (causaal) verband tussen een activiteit, zoals de productie en/of toepassing van een stof en milieu- en gezondheidseffecten, vraagt zowel het voorzorgprincipe als de zorgvuldigheidsnorm om een genuanceerde afweging.

Toch zijn er verschillen tussen het voorzorgsprincipe en de zorgvuldigheidsnorm, zie schema. Vooral het lange termijn karakter en de collectieve gevolgen van de toepassing van het voorzorgsprincipe zijn moeilijk in het aansprakelijkheidsrecht te integreren. Ondanks de verschillen tussen het voorzorgprincipe en het zorgvuldigheidsnorm, wordt verwacht dat het voorzorgsbeginsel de zorgvuldigheidsnorm uit het aansprakelijkheidsrecht op den duur zal beïnvloeden1).
 

verschillen tussen de zorgvuldigheidsnorm en het voorzorgsprincipe

de zorgvuldigheidsnorm:

het voorzorgsprincipe:

verdeelt de kosten voor vergoeding van schade

is gericht op de toekomst en omvat gedragsregels om schade te voorkomen

gaat (meestal) om bekende en bewezen gevaren gaat om onbekende en onbewezen gevaren
speelt alleen tussen de schadeverwekker en het slachtoffer gaat om beslissingen die gelden voor grotere groepen in de gemeenschap

 

1) Deze tekst is gebaseerd op (diverse bronnen in) Wiggers-Rust, L.F., 2004, Lees maar, er staat niet wat er staat. Over natronloog en het voorzorgsbeginsel, ofwel: de ene onzekerheid is de andere niet, Tijdschrift voor milieuschade en aansprakelijkheidsrecht, 2004-2, jrg. 18, p. 35-41.