stoffeninformatie
  
Ten behoeve van een duurzame keuze hebben wij, burgers, juiste informatie nodig over lichaamsvreemde synthetische stoffen in de producten die wij dagelijks gebruiken voor gezondheid en welzijn. Tijdens en na het gebruik komen deze stoffen in lichaam, lucht en water vrij (microverontreiniging). Een verantwoorde omgang met deze problematiek vraagt om een heel andere benadering dan het stellen van milieunormen, controles en sancties. Microverontreiniging is een wereldwijd en complex vraagstuk dat een integrale ketenbrede aanpak behoeft. Fundamenteel is een rolverandering bij ons allen: we dienen onze rol als passieve consument in te ruilen voor een rol als actieve probleemdrager en probleemoplosser.
 
Ter ondersteuning van deze rolverandering tracht stichting Huize Aarde sinds 2003 vakliteratuur over gedrag, lot, risico’s en beheer van industriële stoffen te integreren en beter toegankelijk te maken. Voor de resultaten zie linker venster en index.
Bijdragen worden geleverd door studenten van de Saxion Hogescholen Enschede en Deventer; en de Universiteiten Twente, Utrecht, Wageningen en Groningen.
 
beleidskader: VN Agenda 21: hst 19 (risicobeheer stoffen), hst 23 (burgerparticipatie), hst. 35 (integraal onderzoek)hst 36 (interdisciplinair onderwijs) en het Århus-verdrag uit 1998.
denkkader: groene chemie, biochemie en nanotechnologie
hulp voor het zoeken in dit stoffeninformatiecentrum (EIS): klik hier.