Hospitales Verdes Venezuela

In 2001 is Hospitales Verdes (direct vertaald: “Groene Ziekenhuizen”) opgezet in het 400 jaar oude ziekenhuis Hospital Central Dr. Urquinaona in Maracaibo, Venezuela.

De ontwikkelde praktische en werkvloergerichte aanpak bleek succesvol te zijn. In korte tijd raakte een groot deel van het personeel bij het project betrokken. Indirect bleek het modelproject zowel binnen als buiten de instelling vele andere initiatieven voort te brengen. Ook burgergroepen en lokale maatschappelijke organisaties werden gesteund in hun arbeid voor een duurzame wereld. Het ziekenhuis organiseerde, samen met lokale, regionale en nationale overheden, een conferentie over het project. Voor deze “Eerste Internationale Conferentie Groene Gezondheidszorg” werden milieufunctionarissen uitgenodigd van het Colombiaanse ziekenhuis Pablo Tobón Uribe uit Medillín, het Medisch Spectrum uit Enschede en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De conferentie had een grote opkomst en door verschillende lokale en regionale partijen zijn concrete voorstellen voor een geïntegreerde aanpak gemaakt.

Colombiaanse en Nederlandse milieufunctionarissen op bezoek bij het Hospital Central in Maracaibo.
Deze werkvloer-werkvloer contacten werken heel motiverend voor het personeel. Men spreekt over de realiteit, met diens mogelijkheden en onmogelijkheden. Dit is een moment waarop een eerste stap voor verbetering wordt gezet.

 Zie verder: praktijkervaringen en fotoalbum van het demonstratieproject in Venezuela.